TUSHETI TOUGHEST 

10 daagse mountainbikereis 

€ 1395,- p.p.

DAG 1

Aankomst in Tbilisi

(diner)

Het is tijd voor jouw mountainbike avontuur! Stap in het vliegtuig en land op Tbilisi airport. Hier staat een taxi voor je klaar die je naar het oude stadshart brengt. Als we ons op hebben gefrist duiken we het bruisende centrum in. De gastronomie is hier smakelijk. Onze tip is daarom flink gebruik te maken van de Georgische keuken, want de goede wijnen en sterke dranken (waar je niet onder uit komt) zijn alleen te behappen met een gevulde maag.

გაგიმარჯოს! (Gagimarjos!) Ofwel: Proost!

DAG 2

(ontbijt, lunch, diner)

Tbilisi - Transfer naar Kvemo Alvani - Bezoek aan Alaverdi

Vandaag sleutelen we onze fietsen in elkaar zodat we alvast een rondje door Tbilisi kunnen fietsen. Je komt ogen te kort, zo veelzijdig is deze metropool gelegen aan de rivier Mtkvari. Het is een mengelmoes van culturen, bouwstijlen, oud en jong, modern versus geschiedenis. We slingeren tussen de Lada’s door richting de brocante markt, kijken uit op een immense kathedraal en stranden op één van de vele terrassen voor een lunch.
Hierna volgt een transfer naar Kvemo Alvani, de start van onze mountainbike tocht door Tusheti. Maar voor het zover is doen we ons tegoed aan een portie koolhydraten naast het oost-orthodoxe Alaverdi klooster.

 

DAG 3

Kvemo Alvani - Omalo via Abano pas: 75 km 2780 hm

(ontbijt, lunch, diner)

De Abano pas (2826m) is de poort naar het meest ongerepte en afgelegen gebied van Georgie: Tusheti. Het is een flinke klim met steile stukken, haarspeldbochten en een hobbelig wegdek. Bij sommige is dit traject bekend als één van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Je kunt er dan ook alleen met een 4WD-voertuig, of natuurlijk een mountainbike met een bergverzetje rijden. Even onder ons gezegd: zolang je geen alcohol neemt (zoals de gesneuvelde kamikaze bestuurders deden waaraan het imago is ontleend) is het geen gewelddadige, maar vooral een geweldige route! 

Afijn, al snel na het passeren van de pas heb je een verbluffend uitzicht op de hoge Kaukasus-bergketen en waan je je in een totaal andere wereld dan de dag ervoor. Gedurende een grandioze afdaling rijd je steeds verder weg van het toerisme en de luxe. Wachttorens schiet je voorbij, ijsplaten passeer je. Stroomafwaarts haal je dravende paarden in en de laatste kilometers klim je naar Omalo.

We verblijven de komende nacht in een schitterend houten optrek waar de berenvellen en een rijkelijk gevulde tafel je aandacht trekken.

Datum: n.n.b.

 

 

 

Overnachtingen: Hotels, guesthouses

Conditionele zwaarte: 4/5

Technische vaardigheden: 2/5 (2 afdalingen 4/5)

Minimale hoogte: 400 meter

Maximale hoogte: 3.000 meter

Aantal deelnemers: min. 4 / max. 6

Inclusief: overnachtingen, ontbijt, lunch en diners volgens programma. Frisdrank, thee of koffie tijdens de maaltijden (geen alcohol). Transfers in Georgië over land. 

Exclusief: vliegticket, inentingen, fooien en overige uitgaven.

Individuele reis of andere data? Informeer naar de mogelijkheden.

DAG 4

Omalo - Shenako - Diklo - Dartlo: 28 km 1530 hm

(ontbijt, lunch, diner)

Na het ontbijt beginnen we aan een uitdagende dag. De klimmen naar Shenako zijn namelijk steil, echt steil. Maar de route leidt je niet alleen langs kastelen en torens, ook langs de grens van Dagestan. Het ruige gebergte waar we dan opkijken maakt Diklo tot een perfect punt voor een energie stop. Groet intussen de bevolking, verbaas je over hun rurale leven, vermijd dat je verzeilt raakt in het drinkgelag van de locals en klim opgepept weer in het zadel. We moeten eerst naar 2400m klimmen via de wandeltrail. De hoogtemeters verlies je daarna direct weer tijdens een 800 meter technische downhill vol korte switchbacks door dennenbossen. Lopen is geen schande. Trouwens, hoeveel skills je ook in je mountianbike cv hebt staan, iedereen zal eraan moeten geloven de fiets een aantal stukken te duwen of tillen naar Chigo. 

Een kleine kanttekening; dames, hoe stoer ze ook zijn, mogen niet in de buurt van sommige heilige plaatsen komen. Zo ook in Chigo. Maar niet gevreesd ladies onder ons, we overnachten in droomdorp Dartlo. Als echte pedaalridders zijn we binnen een paar kilometer afgezakt in de middeleeuwen. 

DAG 5

Vrije dag Dartlo

(ontbijt, lunch, diner)

Na twee dagen serieus bikkelen is het tijd voor een welverdiende rustdag in Dartlo, gelegen op 1850 meter hoogte. Al is stilzitten misschien niet aan jou besteed. In dat geval kan je in een korte steile wandeling naar Kvavlo (2150) klimmen. Vanaf hier heb je schitterend uitzicht op de valei, vele forten, de leien dakjes van het historische dorp waar je hebt geslapen en adelaars die vanaf deze hoogte door de Kaukasus bergen cirkelen.

DAG 6

Dartlo - Verkhovani: 28 km 1030 hm

(ontbijt, lunch, diner)

Sjouwen en duwen is vandaag niet nodig. De weg die we pakken is een goed berijdbare glooiende jeeptrack langs typische Tush-dorpen. Dit bied je mooi de kans oog te hebben voor het natuurschoon om je heen; Bergen die in elkaar zijn verweven, bossen waar nog meer torens bovenuit toornen dan je al hebt gezien en dansende wolken boven je hoofd. De hoogtemeters sprokkel je er onopgemerkt bij en leveren je een snelle afdaling op naar de rivier. En dan? Hopen dat er eindelijk weer een brug is gebouwd. Anders is het een kwestie van schoenen uit, fiets op de nek en blootsvoets balanceren door het diepe water naar één van de meest bijzondere dorpjes in de Gometsari Valley. Hier slaap je naast of in één van de hoogste torens van Tusheti (18m), gebouwd op een 200 meter hoge steile rots.

DAG 7

Verkhovani - Nakaicho Pass - Omalo: 27 km 1360 hm

(ontbijt, lunch, diner)

De ochtend kent geen genade. Voor we überhaupt de pedalen kunnen gebruiken, moeten we de fiets eerst vier uur naar 2920 meter pushen om de Nakaicho pass te passeren. Het eerste stuk is dat nog wat lastig door de weelderige begroeiing, maar zodra de bomengrens in zicht komt hebben we vrij baan over een groene bergwand. Elke meter hoger betekent elke meter meer zicht op de gewelven en valleien om je heen. Gletsjers zelfs! 

Gelukkig telt de afdaling meer kilometers dan de klim, wat maakt dat deze heel goed te rijden is. Over de graat van het massief zet je koers naar de finish van vandaag. Links, rechts, voor en achter kijk je op het Kaukasus-gebergte. Een beter uitzicht kan je je bijna niet wensen! Een gezelliger eindpunt trouwens ook niet. Omalo diende vroeger als toevluchtsoord voor de lokale bevolking in oorlogstijd. De torens waar men in schuilde staan nog pront overeind. Nu zijn die vooral onderdeel van een adembenemend decor en is het bergdorp een levendig kwartier geworden van de avonturiers in het gebied. Laten we de dag dus gezellig afsluiten met een lokaal gebrouwen cha-cha en een mond vol belevenissen.

 

DAG 8

Omalo - Abano Pass - Lechuri - transfer naar Tbilisi: 72 km 1530 hm

(ontbijt, lunch, diner)

Om Tusheti uit te gaan moeten we de Abano pass weer onder de wielen nemen. We volgen de rivier tot de voet van onze klim. Vanaf deze kant ziet de weg er totaal anders uit dan de eerste dag het gebied in. Met een krappe 1300 hoogtemeters is het ook een stuk minder lang klimmen tot het hoogste punt. De afdaling naar Lechuri is daarentegen misschien wel de langste die je ooit hebt gereden. Ruim 40 kilometer en 2400 hoogte meters downhill is het toetje op jouw Tusheti Toughest ride!

DAG 9

Vrije dag Tbilisi

(ontbijt, diner)

Tbilisi is het politieke- en culturele hart van Georgie. Mensen van verschillende afkomst kleuren het straatbeeld. Ook de Sovjetgeschiedenis en vele historische gebouwen zullen je doen verbazen. Kijk nogmaals je ogen uit en vergeet niet de stadstitel eer aan te doen. Tbilisi dankt haar naam namelijk aan de warmwaterbronnen. Je vind daar mooie badhuizen met mineraal- en zwavelbaden, de beste hersteltraining die je je kunt wensen.

 

DAG 10

Vertrek 

Het nagenieten is begonnen. Met een hoofd vol verhalen en een sterk lijf stap je in het vliegtuig. Tot ziens in Georgië.