TEMPELS & TIGERS 

15 daagse mountainbikereis 

€ 1.595,-

DAG 1 en 2

Vlucht Amsterdam - Kathmandu
Op de luchthaven word je opgewacht en naar de koningsstad Patan gebracht. Hier vind je - tussen de tempels, kloosters en smalle steegjes een comfortabel guest house. Kortom: een uitstekende plek om de eerste nacht door te brengen. Welkom in Nepal, Namasté!


DAG 3
Zodra de koperslagers en mantra-mompelende monniken een nieuwe dag hebben aangekondigd, maken we onze fietsen gereed voor een eerste kennismaking met al je zintuigen. Denk aan exotische geuren, de lekkerste lassie, tempels die tot in detail getooid zijn met houtsnijwerk en gouden randen, maar ook toeterende auto’s, welkome begroetingen en marktlui op abnormaal afgeladen fietsen. Dat de eerste dertig kilometers onder je weg schieten heb je eigenlijk niet eens echt in de gaten. Je staat op scherp, zoveel is er gaande. Het is dan ook haast niet voor te stellen dat er midden in deze georganiseerde chaos een klein paradijs schuilt. Waar? Daar, achter de muren van de The Garden of Dreams. We ontsnappen er even aan de drukte, voordat we verder fietsen naar Swayambhunath, ook wel Monkey Temple genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden beklim je de 365 traptreden naar het heilige hoogtepunt in gezelschap van misschien wel honderd apen. Ook goed om te weten: Tantrische boeddhisten beschouwen deze stoepa als belangrijkste energiepunt van de vallei. En precies dát, een flink portie energie, kunnen wij de komende dagen goed gebruiken.

DAG 4
Vandaag gaan de wielen goed rollen. We verruilen de hoogtes van de Kathmandu Vallei immers in één dag voor het vlakke zuiden. Dat betekent: kilometers maken, tientallen. Maar… niet gevreesd, de reis zal makkelijker verlopen dan de afstand doet vermoeden. Onze subtropische eindbestemming ligt namelijk honderden hoogtemeters lager dan de startblokken. Een snelle downhill-rijwind, een groots uitzicht over de dalen, misschien zelfs over de witte toppen van de Himalaya én smakelijke pauzes geven je voldoende energie om goedlachs in het zadel te blijven zitten.

 

 

 

 

 

Overnachtingen: Hotels

Dagafstanden: 45-80 km

Totale afstand: +/- 300 km

Conditionele zwaarte: 2/5

Technische vaardigheden: 2/5

Minimale hoogte: 250 meter

Maximale hoogte: 2.150 meter

Aantal deelnemers: min. 4 / max. 8

Inclusief:

Overnachtingen, ontbijt en diners. Thee en koffie tijdens de maaltijden en tussenstops. Transfers in Nepal over land. Bagagevervoer, lokale engelstalige gids bij 2 t/m 5 deelnemers, vanaf 6 deelnemers tevens een Nederlandse reisbegeleider.

Exclusief:

Vliegticket, visum, inentingen, alcoholische dranken, dranken uit fles of blik, fooien en overige persoonlijke uitgaven. Entreegelden UNESCO werelderfgoederen.

Individuele reis of andere data? Informeer naar de mogelijkheden.

 

DAG 5
Meteen na het verlaten van de metropool Hetauda, adem je de eerste tekenen van de jungle al in. We beginnen met een jeeptrack langs bananenplantages, doorkijkjes op de rivier, apen misschien? Gevolgd door een aantal kilometers blacktop road, echt een belevenis op zich. Deze weg is tenslotte in niks te vergelijken met de asfaltwegen die we in Nederland kennen; hier geen keurig rechte file en geruisloze motoren. Nee, we slalommen tussen de muzikaal-toeterende Tata’s door, bussen die tot boven het dak beladen zijn, maar ook authentieke rickshaws, heilige koeien en brutale geiten. De laatste kilometers naar het prachtige resort trappen we over de dijk weg. Van hieruit heb je aan de linkerkant zicht op de rivier (ook wel de badkamer van de lokalen), terwijl je eigenlijk ook naar rechts wilt kijken, waar het hart van de jungle lonkt. Tof, daar duiken we morgen véél dieper in!

DAG 6
Je benen mogen dan van een rustdag genieten, je ogen doen dat vandaag zeker niet! Chitwan - het oudste nationale park van Nepal – is namelijk gevuld met beren, neushoorns, zelfs tijgers! Ow, en wat dacht je van de papegaaien, al even kleurrijke vlinders of… Oei, die krokodil?! Tijdens een 4 á 5 uur durende jeepsafari of kano- wandeltocht ben jij bij al deze inlanders op visite. Houd wel je handen, tenen, benen binnenboord, want je wilt geen snack worden vóór je de culinaire proeverij aan het eind van deze dag hebt meegemaakt. Hmmm, kom maar op met de tongstrelende kookkunsten uit de veelzijdige keuken van Nepal.

DAG 7
Het resort mag dan nog zo luxe zijn, vandaag krijg jij een koude douche. En niet zomaar één; opfrissen doen we namelijk vanaf de rug van een olifant, zo’n grote jongen van een paar duizend kilo. En het moet gezegd, dat is nog eens een andere sport dan wanneer je een gestroomlijnde mtb tussen je benen hebt! Maar wat is het gaaf om een grote plens water in je gezicht te krijgen en vriendschap te sluiten met de krachtpatsers van het zuiden. En dat natte pak? Droogt wel weer zodra we richting Twenty Thousand Lakes biken. Ga niet te snel, want de dichtbegroeide doorkijkjes blijken vaak levendige schouwspellen te zijn.
Na een aantal kilometer flora en fauna in overvloed komen we aan bij de Tharu dorpen. Hier leven de nazaten van de Tharu hun leven op traditionele manier: moeder zit te handwerken op haar gevlochten matje, de mannen vissen met netten van eigen makelij een maaltje bijeen en de kinderen gieren het uit van de pret op hun zelfgemaakte schommel als jij een handje mee helpt aan een harde zwaai.

DAG 8
Wie de rest van de reis als nat washandje wil doorbrengen moet op de fiets naar Bouddha gaan. Wij niet. De vele haarspeldbochten die een ongekende steilte aan elkaar lust, overbrug jij gewoon geriefelijk in een busje. En zelfs dan is het hoogteverschil nog imposant. Nog niet gesproken over de eindbestemming. Bouddhanath is immers één van de grootste antieke stoepa's in Zuid-Azië. Het schilderwerk bestaat uit kilo’s goud en terwijl de gebedsvlaggen wapperen, bidmachines tollen en mensen knielen voor de relikwieën vallen wij in slaap onder toeziend oog van Boeddha.

DAG 9
Na het ontbijt klimmen we in het zadel voor een fietstocht naar Budhanilkantha. Het pad slingert ons offroad over de Shivapuri heuvel naar het enorme beeld van de Vishnu. De tempel is zeker de moeite waard om te bezoeken en wist je dat we vlakbij de bron van de Bagmati rivier zijn?
Eind van de middag keren we terug naar ons hotel, gelegen op het plein binnen de muren van Bouddhanath. Even opfrissen, lekker eten en dan wandelen we in 15 minuten naar de belangrijkste hindoe tempel van Kathmandu: Pashupatinath. Moeder Theresa richtte hier een ouderen tehuis op, waar onderdak is voor maximaal 270 ouderen zonder familie en zonder geld voor de nodige zorg. Klinkt tragisch, maar in werkelijkheid is dit laatste woonverblijf misschien wel de meest vredige plek waar ze tot dan toe hebben geleefd.
Direct naast het opvanghuis liggen de Ghats waar de overledenen in de buitenlucht gecremeerd worden. De as van de overledene wordt daarna in de Bagmati rivier geschoven. Ook dit ziet er in de realiteit zoveel mooier uit dan je vooraf voor mogelijk houdt.

DAG 10
Vandaag vertrekken we naar het bijzondere plaatsje Bhaktapur. Een route die ons langs kleine dorpjes leidt waar rijst ligt te drogen. We groeten de kinderen die hun papieren vliegers de lucht in laten en hebben respect voor de vrouwen langs de weg. Ze dragen doka’s vol zand en stenen, en zie de takkenbossen eens op de fragiele lijfjes rusten! Ongekend dat zij dat weg dragen terwijl bij ons een lekker tempo op een lichtgewicht fiets al gestaag inzakt. Tja, al snel wordt duidelijk dat het vandaag menens is. Het is steil naar Changu Narayan en het wordt nog veel steiler. Op weg naar Nagarkot heb je slechts een paar momenten adempauze. Je kunt je namelijk nergens achter verschuilen, deze weg trekt je even helemaal leeg. Voel de spanning op je kuiten, spreek jezelf moed in en geniet dan van het al even adembenemende uitzicht op ruim 2000 meter hoogte. Wow! En wie kan rekenen weet dat je na zo’n gewaagde klim een downhill toetje krijgt. Billen naar achter, neus in de wind in weer 700 hg omlaag naar het authentieke Peacock guesthouse in Bhaktapur.

DAG 11
Goed, we zijn dus aangekomen in Bhaktapur, hét openluchtmuseum van Nepal, dat met recht is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Of je er nou een dag, week of maand vertoeft, in Bhaktapur is steeds iets nieuws te ontdekken. Draal tussen de marktkleedjes over tempelpleinen, koop de mooiste houtsnijwerkjes en vergeet vooral niet King Curd te proeven. Dit is lokale yoghurt in traditionele aardewerk potten, waardoor een heerlijke zoete smaak ontstaat. Het kleien en bakken van deze potten kan je in de stad terugvinden! Ook zullen we een bezoek brengen aan de Thanka school voor schilderwerk en houden we een rondje in het zadel als optie.

DAG 12
De mooiste vallei, direct buiten Kathmandu, staat op het programma. Alsof de tijd stil heeft gestaan. Terrasvelden met rijst, boerderijen en de vriendelijke bevolking geven je ook deze dag weer een lach waarbij je mondhoeken je oren zullen raken. Niet dat er geen inspanning op het programma staat hoor, nee, er staat ons natuurlijk een flinke klim te wachten. Ditmaal naar Lakuri Bhanyang. Bij helder weer hebben we uitzicht op de majestueuze Himalaya range met Kathmandu op de voorgrond.

DAG 13
Uit de veren, een warme kop masala chia drinken en beginnen aan het avond eten. Nu al? Ja nu al. We doen deze morgen namelijk zelf boodschappen, op de markt. Daarna volgt een rondleiding door Prakash naar de verscholen juwelen van Patan, met als paradepaardje een bezoek aan de Kumari. Dit is volgens de Hindoes een godin die woont in het lichaam van een jong meisje. Zij is geen toeristentrekpleister, ze wordt vereerd, zelfs op een draagstoel rondgedragen. Dat laatste zit er bij ons niet in, want wij fietsen gewoon. Vandaag naar Kirtipur, zodat we ’s avonds goed trek hebben. Niet zoveel trek dat we meteen willen aanvallen, we moeten tenslotte eerst de boodschappen van de ochtend zélf omtoveren tot een heuse Nepalese maaltijd.

DAG 14
Tijd om de spullen te pakken, want vandaag vlieg je terug met een koffer vol souvenirs en een hoofd vol verhalen. Wederom, Namasté!

DAG 15

Aankomst Schiphol