LANDINFORMATIE 

LIGGING

Nepal ligt ingeklemd tussen de twee Aziatische grootmachten China en India.

Het land is smal maar zeer langgerekt en is bijna vier keer zo groot als Nederland met een oppervlakte van 147.181 km².

De afstand van de noord- naar zuidgrens bedraagt gemiddeld 200 km, van de west- naar oostgrens ca. 900 kilometer.

HOOFDSTAD 

Kathmandu

INWONERAANTAL 

30,9 miljoen (2014) 

TAAL 

De nationale taal is Nepalees, er worden echter meer dan 40 talen en dialecten gesproken. U kunt in Nepal nagenoeg overal in het engels communiceren.

KLIMAAT

Nepal kent vijf seizoenen en kent een subtropisch klimaat in het laagland tot een koud bergklimaat in de bergen. De meeste regen valt in de moesson periode van juni tot oktober. De gemiddelde dagtemperatuur in Kathmandu bedraagt in oktober 26 gr.C. en zal in de wintermaanden december en januari dalen tot 17-19gr.C. Vanaf februari stijgt de temperatuur weer snel naar zomerse waarden tot gemiddeld 27 gr.C. in april. In het lager gelegen Pokhara de Terai regio is het over het algemeen warmer. Op de hoger gelegen routes zoals het Annapurna Circuit lopen de temperaturen sterk uiteen door het grote hoogteverschil.

GELD

De officiele munteenheid van Nepal is de Nepali Rupee (NPR). Er wordt vrijwel altijd betaald met bankbiljetten, zelden met muntjes. Het grootste bankbiljet is 1000 rupee, deze kan soms moeilijk gewisseld worden. 

PINNEN

In de grotere steden zijn er pinautomaten die gewoon werken met je Nederlandse bankpas. In de dorpen en trekkinggebieden treft je geen geldautomaten.

Het maximaal bedrag dat je kunt pinnen varieert per bank. Bij de meeste banken bedraagt dat 10.000 rupees. Bij de Himalayan Bank kun je maximaal 40.000 rupees opnemen. Bij het pinnen in Nepal moet je met een buitenlandse bankkaart vaak extra geld betalen. Dit is meestal 400 rupees extra. Soms zijn er banken die geen extra kosten in rekening brengen voor het pinnen. Indien een bank extra geld in rekening brengt voor het pinnen wordt dit bedrag altijd weergegeven voordat je de pin-opdracht moet bevestigen. Het bedrag wat je pint wordt vrijwel altijd in bankbiljetten van 500 en 1000 rupees uitgegeven. Pinnen zoals wij dat in Nederland kennen is in Nepal nog bijna niet ontwikkeld.