AROUND ANNAPURNA 

Vol: oktober 2022 heeft het maximale aantal deelnemers bereikt.

18 daagse mountainbikereis 

€ 1.995,- p.p.

Routeprofiel Annapurna

Routeprofiel

DAG 1 en 2

Vlucht Amsterdam - Kathmandu

Je wordt op de luchthaven opgewacht en naar je hotel gebracht. Je ontmoet de gids, de permits worden geregeld en je hebt tijd om te acclimatiseren.

DAG 3 Kathmandu

(ontbijt, lunch, diner)

Zodra de koperslagers en mantra-mompelende monniken een nieuwe dag hebben aangekondigd, maken we onze fietsen gereed voor sightseeing Kathmandu. Exotische geuren, de lekkerste lassie, tempels die tot in detail getooid zijn met houtsnijwerk en gouden randen, maar ook toeterende auto’s, welkome begroetingen en marktlui op abnormaal afgeladen fietsen. Dat de eerste dertig kilometers onder je weg schieten heb je eigenlijk niet eens echt in de gaten. Je staat op scherp, zoveel is er gaande. Het is dan ook haast niet voor te stellen dat er midden in deze georganiseerde chaos een klein paradijs schuilt. Waar? Daar, achter de muren van de The Garden of Dreams. We ontsnappen er even aan de drukte, voordat we verder fietsen naar Swayambhunath, ook wel Monkey Temple genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden beklim je de 365 traptreden naar het heilige hoogtepunt in gezelschap van misschien wel honderd apen. Ook goed om te weten: Tantrische boeddhisten beschouwen deze stoepa als belangrijkste energiepunt van de vallei. En precies dát, een flink portie energie, kunnen wij de komende dagen goed gebruiken.

DAG 4 Kathmandu - Besi Sahar

(ontbijt, lunch, diner)

We laden de fietsen in voor een 6 uur durende rit naar Besi Sahar. Onderweg stoppen we voor een lunch en genieten we van het uitzicht over prachtige landschappen. Bij aankomst in Besi Sahar nemen we de tijd om de stad te verkennen en kennis te maken met de Nepalese dragers. Deze zogeheten sherpa’s zullen de komende dagen onze reis verlichten door het sjouwen van de backpacks. Aan ons nu slechts nog de taak er voor te zorgen dat die tassen het (hoog)nodige bevatten. 

13 oktober - 30 oktober 2022

 

 

Overnachtingen: Hotels, guesthouses, lodge's

Gemiddelde schone rijtijd per dag: +/-4 uur

Conditionele zwaarte: 4/5

Technische vaardigheden: 4/5

Minimale hoogte: 790 meter

Maximale hoogte: 5.416 meter

Aantal deelnemers: min. 4 / max. 8

Inclusief: overnachtingen; vaste maaltijden: ontbijt, lunch, diners volgens programma. Frisdrank, thee of koffie tijdens de maaltijd. Transfers in Nepal over land. Dragers voor je bagage op het traject rondom de Annapurna, reisbegeleiding/gids. Benodigde vergunningen ACAP en TIMS.

Optie: vlucht Pokhara-Kathmandu (+€140,-)

 

Exclusief: vliegticket, visum, inentingen, fooien (dragers gebruikelijk 25-30 euro per deelnemer), extra bestelde maaltijden en dranken en overige uitgaven, entreegelden UNESCO werelderfgoederen.

Individuele reis of andere data? Informeer naar de mogelijkheden.

DAG 5 Besi Sahar - Tal

(ontbijt, lunch, diner)

Terwijl we de eerste 1000 hoogtemeters wegtrappen maken we kennis met verscheidene culturele elementen van Nepal. Langs de kolkende Marsyangdi rivier -volgens de vertaling een ‘woeste rivier’- voert de route ons door een landschap met steile valleien, watervallen, terrasvormige rijstvelden, boerderijen en authentieke dorpjes. Met een respectvol namasté groeten we de plaatselijke, buitengewoon vriendelijke bevolking. Via de typische hangbruggen, waarmee we de Marsyangdi rivier oversteken, komen we uiteindelijk aan in de nederzetting Tal. Het dorp van de Gurungs en Tibetanenen is gelegen in een diepe kloof. Dit belooft dus een klauterpartij voor de volgende dag.

DAG 6 Tal - Chame

(ontbijt, lunch, diner)

Weinig kilometers maar een uitdagende klim maakt dit één van de langste en moeilijkste secties van de trekking. Het terrein is ruig, maar spectaculair. Onder het tandenbijten door biedt de omgeving dus voldoende voeding voor de geest. We passeren kleine dorpjes, heiligdommen die door pelgrims zijn versierd met zogenaamde mani muren en gebedsmolens. Terwijl deze tollende Tibetaanse bidmachines kloksgewijs hun mantra’s de vrijheid in draaien, stijgen wij door de jungle naar een grandioos uitzicht op de witte Himalaya toppen. Nog even doorzetten en dan kunnen we voldaan in Chame onze voeten in één van de warmwaterbronnen hangen. 

DAG 7 

Chame - Manang

(ontbijt, lunch, diner)

De 3000 meter grens passeren we –hoe kan het ook anders- nog steeds flink hamerend op de pedalen. Gelukkig is het pad wel goed berijdbaar wanneer het zich verbreedt in een jeep track. Hoe verder we komen, hoe minder bomen ons uitzicht telt. Er ontvouwt zich zowaar een totaal nieuw soort landschap. De berg-jungle hebben we gaandeweg op slag verruild voor dorre hoogtes. Toch wordt het grandioze decor, getekend door de Annapurna II, gekleurd door typisch Tibetaanse gebedsvlaggetjes die wild in de wind wapperen. Machtig is het om hier te fietsen. Zodra de route het tweede deel van de dag overgaat in een redelijke vlakte, houden we een rustig fietstempo aan. Dit is goed om je lichaam te laten acclimatiseren. We zitten immers al op 3500meter hoogte.

DAG 8 Rustdag in Manang

(ontbijt)

Vandaag is een dag om klimaat te schieten. Kortom, we nemen de tijd om ons zowel praktisch als fysiek voor te bereiden op de dagen die voor ons liggen. Dat komt goed uit, want rust, ontspanning en relaxen zijn dé kernwoorden in Manang! Terwijl je lichaam zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden, geniet jij van het laatste inheemse station. Hierna zullen toeristen, dragers en gidsen de rol van levende wezens overnemen van de lokale bevolking. Maak een korte wandeling naar de heldere wateren, bijvoorbeeld naar het meer aan de overzijde met zijn imposante gletsjer. Vul je vitamines aan met het plaatselijke wondersap: Sea Bocktorn juice. Of aanschouw het Manangi volk gewoon lekker met je beentjes omhoog. Soms zie je de locals nog de oude sport boogschieten en ponny-racen beoefenen.

DAG 9 Manang - Letdar

(ontbijt, lunch, diner)

Een korte en geleidelijke klim brengt ons van Manang naar Letdar. Hier begint het échte hooggebergte.  Denk aan witte toppen, gletsjertongen, maar mogelijk ook de eerste lichamelijke perikelen van het niveau waar we ons bevinden. Om de kans op hoogteziekte te voorkomen beperken we vandaag het aantal stijgingsmeters. We nemen daarom de tijd voor het uitzicht op ‘s werelds hoogste massieven.

DAG 10 Letdar - Thorung Phedi - High Camp

(ontbijt, lunch, diner)

Na een koude nacht worden we tijdens het ontbijt van binnenuit verwarmen door thee en vers Tibetaans brood. We zien de zonnestralen al op de toppen naast ons schijnen. Zodra de zon genoeg geklommen heeft om ook ons te vangen springen we op de fiets. Deze dag bestaat grofweg uit twee secties, fietsen en lopen. Alle adrenaline komt naar boven wanneer je over de smalle singletracks richting Thorung Phedi stuurt. Halverwege splitst de route om -na een paar honderd meter- aan de andere zijde van het dal weer samen te komen, aan jou de keuze welke brug jij kiest. Deze overzijde wordt gekenmerkt door smalle gravel paden en landverschuivingen.

In Thorung Phedi vullen we ons energielevel aan en maken ons klaar voor bijna 400 hoogtemeters lopen, duur 1-2 uur. Dit deel is steil, zo steil dat je de fiets moet tillen, pushen is geen optie.

DAG 11 High Camp - Muktinath via de Thorong La

(ontbijt, lunch, diner)

Vroeg uit de veren. We starten de geweld(ad)ige dag namelijk rond 06.00 uur in de ochtend. Het is dan nog donker, 3 kilometer duwen we onze bikes naar een letterlijk ongekende hoogte. Tijdens deze voettocht zal het schilderachtige ochtendgloren het dak van de wereld in de schijnwerpers zetten.  We zijn hoog, extreem hoog. Het is koud en de hoogte maakt het zwaar. Zelfs één van de meest tartende secties van deze rit. Een motiverende geest en doorzettingsvermogen zijn daarom nodig om de strijd tegen de verheven aardmacht te winnen. Met slechts 51% zuurstof om onze longen mee te vullen bereiken we na 3-5 uur lopen Thorong La Pas. Wat zijn we blij, trots ook. En terecht! De beloning? Een bijna letterlijk hemels toneel met uitzicht over de met-sneeuw-bedekte bergen én een geweldige technische afdaling. Grijnzend van oor tot oor bestijg je alleen nog je fiets. Je hebt het gedaan. Jij bent de doorzetter, de overwinnaar van 5.416m! 

DAG 12 Muktinath - Marpha via de Lupra vallei

(ontbijt, lunch, diner)

Het pelgrimsoord Muktinath achter ons latend over woestijnachtige singletracks doorkruisen we de heuvels via een weinig gebruikte trekkingsroute. De korte steile klim naar Dhangladanda beloond je met een spectaculair uitzicht op de Himalaya. Het is bizar om dan te bedenken dat dit extreem hoge gebied ooit de bodem van de oceaan was! Een uitdagende downhill slingert ons naar de rivierbedding in de Lupra Valley. Vervolgens sturen we over de jeepweg naar Marpha, daar lacht een welverdiende maaltijd ons tegemoet.

DAG 13 Marpha - Tatopani

(ontbijt, lunch, diner) 

Deze vallei, ingeklemd tussen de Annapurna en Dhaulagiri, vormt de diepste kloof ter wereld. Elke dag steekt er een harde wind op waar wij tegenin moeten beuken. Opnieuw gaan we vandaag bergafwaarts. Door dennenbossen zakken we kronkelend de vallei in. Hoewel het kwik inmiddels weer richting subtropisch groeit, genieten we nog altijd van onovertrefbare uitzichten op besneeuwde bergtoppen. We passeren de indrukwekkende watervallen van Rukse Chaahari waarna de route via vele bochten 1000hm omlaag duikelt naar Tatopani. De vertaling (‘heet water’) verklapt al dat dit dé plek is om de vermoeidheid van je af te wassen in één van de natuurlijke warmwaterbronnen.

DAG 14 Tatopani - Pokhara

(ontbijt, lunch, diner)

Een broodnodig ontbijt en het verkwikkend bad van gisteren geven ons de energie vandaag de laatste 97 kilometer naar Pokhara af te leggen. Geen sneeuw zal meer in het profiel van onze wielen opgaan, zand en stof verruilen we na 25 kilometer voor asfalt. Aangekomen in Pokhara is het tijd om van je welverdiende rust, een goede maaltijd en terugblik op deze overwinning te genieten. De groet Namasté, die letterlijk betekent "ik buig voor jou", is absoluut op zijn plaats!I

DAG 15 Vrije dag in Pokhara

(ontbijt)

Aan het meer kan je een bootje huren, peddelend op het meer zie je rechts een hindutempel op een eilandje, hier kan je je bootje aanleggen en een beetje rondkijken. Wanneer je daarvandaan naar de overkant vaart kun je een wandeling naar de World Peace Pagode maken boven op de berg, bij helder weer heb je een geweldig mooi uitzicht over Pokhara en het Annapurna gebergte met als hoogste top de Annapurna I (8091 m).

DAG 16 Transfer van Pokhara naar Kathmandu per touring bus (optioneel: binnenlandse vlucht)

(ontbijt, lunch, diner)

Bus 7-8 uur

Vliegtijd 25 minuten

DAG 17 

(ontbijt)

Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht kun je je eigen dag indelen. Zorg ervoor dat je ongeveer 3 voor je vlucht vertrekt. De rijen kunnen op de luchthaven erg lang zijn.

DAG 18

Aankomst Schiphol